Gemeentecomponist Wim Stas stelt hyme voor in De Meent

Beersel krijgt met 'Tutamblas' eigen volklied

 

 

ALSEMBERG - Wim Stas, de eerste huiscomponist van Beersel, glunderde vanop het podium van De Meent. De Brassband Alsemberg had zonet de première gespeeld van 'zijn' Tutamblas, vanaf nu de officiële Beerselse hymne. Ingrid Depraetere
 
Een daverend applaus kregen Wim Stas en de Brassband van Alsemberg op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in De Meent. De reacties op wat het Beerselse volkslied moet worden, waren uit het publiek bijzonder lovend en warm.

'Dat doet wel deugd. Want als je iets nieuws componeert, weet je nooit of mensen de muziek net zoals jij zullen aanvoelen', aldus Wim Stas.

In januari vorig jaar stelde de gemeenteraad van Beersel Wim Stas aan als de allereerste gemeentecomponist. Hij kreeg als belangrijkste opdracht mee een Beerselse hymne te componeren, een soort volkslied dat de gemeente naast de Europese hymne en de Vlaamse leeuw ook op alle officiële plechtigheden en op gemeentelijke concerten kan laten uitvoeren.

'De hymne is zo gecomponeerd dat je ze zowel in de integrale versie als in de verkorte versie kunt spelen', zegt Wim Stas. 'In de muziek hoor je de eigenheden van elke deelgemeente. Zo wandelen we van Huizingen met zijn natuurschoon in het provinciedomein naar Beersel met zijn middeleeuws kasteel, naar Lot aan de Zenne met een industrieel verleden, naar de plezante jaarmarkt van Dworp en ten slotte naar de serene Onze-Lieve-Vrouwekerk van Alsemberg. Wie van Beersel is, kan de wandeling met gesloten ogen volgen. Aan inspiratie had ik eigenlijk geen gebrek. Ik heb gewoon die dingen voor de geest gehaald die elke deelgemeente zo typisch maken. Dat is het voordeel van zelf Beerselaar te zijn. Het grootste stuk van Tutamblas schreef ik tijdens de voorbije zomervakantie', aldus Wim.

Het stuk kreeg de naam Tutamblas, een speelse verwijzing naar Toeten en Blazen, het project waarmee het aanstellen van een gemeentecomponist begon en waarbij een werkgroep de verschillende muziekverenigingen in Beersel wil laten samenwerken. 'Het was het eerste grote werk dat ik echt componeerde', zegt Wim Stas. 'Meestal schrijf ik arrangementen op bestaande muziek.'

Muziek maakt een belangrijk deel uit van Wim's leven. Zo is hij dirigent bij de Vrijheidsvrienden in Huizingen en de Brassband van Alsemberg. Hij speelt trompet bij de Brassband Buizingen en bij het Flanderns Trumpet Quartet. Hij geeft les aan de Orfeusacademie in Beersel, studeerde aan verschillende conservatoria en volgt momenteel musicologie aan de KU Leuven.
 
Het Nieuwsblad


 

Webmeester: Marga Devalck © 2010